Scenkläder och attribut

Scenkläder och attribut

Genren death metal kallas ofta för en extremare version av heavy metal och det gäller inte bara musikaliskt utan också hur den sceniska framställningen ser ut. Nedan kan du läsa mer om olika scenkläder, specialeffekter och attribut som är vanligt förekommande inom genren. Dessutom finns det några exempel att ta del av också.

Scenkläder inom death metal

Inom genren death metal är bandets framtoning nästan lika viktig som musiken de spelar. Det finns förstås många sätt att göra extrema scenshower på. Men, ett enkelt sätt är att ha intressanta scenkläder och kanske till och med smink och/eller masker. Till en början är det inte alls säkert att en grupp har råd att använda sig av väldigt påkostade scenkläder. Då kan det vara smart att använda halloween kläder och andra former av maskerad- och scenkläder som är mer lättillgängliga. På det här sättet kan gruppen från början sätta sin stil och sin prägel på sin scenshow.

Genom att använda sig av scenkläder och masker kan en grupp dels välja att förstärka sina budskap, åsikter och sin musik, dels kan gruppen sticka ut i mängden av death metal-band som redan finns på marknaden.

Ett levande exempel

Bland annat Slipknot är kända för sina extrema iscensättningar och de har överraskat sin publik flera gånger. De använder sig främst av smink i sin framtoning och det har i sin tur medverkat till deras fundamentala genomslag. De är väldigt kända för sin aggressiva och extrema image.

Gruppen som bildades i USA i slutet av 90-talet har nått stora framgångar, både med hjälp av sin musik, som i sig är uppseendeväckande och unik, samt genom sina energiska och smått kaotiska konserter. Bandet slog snabbt igenom stort, redan med sitt debutalbum som släpptes 99. Deras konserter har sedan dess lätt blivit slutsålda. Det beror förmodligen inte bara på att de har en stark och återkommande publikgrupp utan också på hur de använder sig av kläder, smink och specialeffekter. Det i sin tur har också lett till en omfattande försäljning av live-skivor och DVD:er under årens lopp.

Att använda sig av smink och attribut på scen kan också skapa konflikter. Exempelvis uppstod det en tvist mellan Slipknot och Mushroomhead. Det sistnämnda bandet hävdade nämligen att det förstnämnda snott deras image genom att använda sig av liknande attribut.

Specialeffekter och attribut

Om en grupp inte vill använda sig av smink eller masker finns det andra alternativa effekter att använda sig av. Ett vanligt grepp inom genren och till viss del inom andra former av metal också är att använda sig av omfattande ljusteknik och pyroteknik. På det här sättet kan gruppen skapa effekter på scen utan att nödvändigtvis vara sminkade eller förklädda själva. Samtidigt blir grupper som använder smink och/eller masker och stora kostymer i högre grad ihågkomna och uppmärksammade.

startit