Dödsmetall och historia

Dödsmetall och historia

Var ordet dödsmetall kommer ifrån finns det en hel del teorier om, en teori är att det kommer från låten Death Metal som fanns med på en skiva från 1985 av Possessed, en annan är att uttrycket skapades i en fantidning av Martin Ain och Thomas Gabriel Fischer. Den kanske mest troliga teorin är dock att uttrycket härstammar från bandet Death med frontmannen Chuck Schuldiner då de i en intervju beskrev sin musikstil som just dödsmetall.

Även om bandet Slayer främst klassas som Trash Metal var de enligt Allmusic väldigt inflytelserika och en viktig faktor till att dödsmetallen växte fram, detta eftersom deras form av Trash Metal var mycket hårdare och våldsammare i sitt sound än andra trash metal grupper så som till exempel Megadeth och Anthrax. Deras texter behandlar även morbida och extrema ämnen precis som typiska band inom dödsmetallen. Deras kanske mest inflytelserika album på genren var albumet Reign in Blood.

I slutet av 1980-talet växte genren och började spridas till fler delar av världen. Skivbolagen var vid den här tiden väldigt måna om att skriva kontrakt med band inom genren för att på så sätt tjäna pengar. Den främsta exportvaran från genren var vad som brukar kallas för Florida Death som är ett samlingsnamn på banden Morbid Angel, Obituary och Deicide från just Florida i USA.

Den stora populariteten för genren var dock fram tills ungefär 1995. Därefter tappade genren i popularitet trots att många nya band entrade scenen. Detta sägs ha att göra med att de nya banden inte behövde kämpa lika hårt som de gamla för att få kontrakt med skivbolag, därmed var de heller inte lika unika och spännande. De nya banden lade helt enkelt inte ner lika mycket tid och själ i musiken som tidigare. Detta i samband med att många gamla band splittrades gjorde att populariteten dalade för dödsmetallen i mitten av 1990-talet. Trots detta gavs ändå en del viktiga album inom genren ut under denna tid och det mycket kända death metal bandet Death släppte bland annat sitt sista album The Sound of Perseverance som anses vara ett av bandets mest tekniska och avancerade album.

På senare år är åsikterna delade om dödsmetallens framtid. Vissa menar att genren har potential att växa igen medan andra menar att genren så att säga har gjort sitt under 1980– och 1990 talet.

startit