Dödsmetall

Dödsmetall

Dödsmetall, eller death metal som det heter på engelska, är en subgenre till heavy metal. Dödsmetall anses vara mer extrem än heavy metal. Musikgenren utvecklades i USA, Storbritannien och Sverige men uppkom i USA under 1980-talet.

Karaktärsdrag i musikgenren dödsmetall är användningen av kraftigt distade och nedstämda elgitarrer och elbasar. Dessa spelas i specifika tekniker som till exempel palm mute som är en teknik för att dämpa ljudet. Utöver detta används så kallad growl-sång, som är en typ av strupsång. Den här typen av sång används faktiskt även viss etnisk folksång och i vissa delar av till exempel Tibet. Därutöver används även skrik och en specifik och ganska aggressivt sätt att spela trummor i.

Den dödsmetall som uppstod i USA under 80-talet var influerad från så kallad trash metal och black metal och följde dessa musikgenres musikaliska struktur. Några av de band som drev utvecklingen framåt var till exempel grupper som Venom, Slayer och Kreator. Den person som anses ha varit mest viktig för dödsmetallen var Chuck Schuldiner, som även kallas fadern av dödsmetall. Andra kända band i USA var till exempel Autopsy och Morbid Angel. Kända band i Storbritannien var till exempel Napalm Death, som debuterade med låten Scum 1987, Carcass, som debuterade 1988 med låten Reek of Putrefaction.

1990-talet var en vändning i musikgenrens musikhistoria eftersom flera av de större skivbolagen började att uppmärksamma de olika grupperna.

Under konserter är en typisk händelse att det sker såväl stage diving, att artisterna hoppar från scenen ner mot publiken och låter publiken bära han eller hon fram, såväl som så kallad mosh. Mosh, eller mosh pit, är en speciell dansstil som förekommer framför scenen.

I Stockholm kom dödsmetall att utvecklas bland annat i form av Sunlight-ljudet. Namnet skapades till följd av att ljudet skapades av Tobias Skogsberg som verkade vid studion Sunlight. Speciellt för denna ljudbild var de extremt tunga gitarrljudet som användes i musiken. Denna ljudbild började mer och mer att användas i Stockholm och blev sålunda en integrerad del av det som förknippas med Stockholmsscenen av dödsmetall. En annan skillnad, framförallt mellan de svenska och de amerikanska banden, var att i Sverige fanns det en tydlig influensen från punken. I Sverige finns det även i dag den populära festivalen Sweden Rock Festival. Här är alla hårdrocksfantaster av olika sort, och man behöver inte känna att man måste lyssna på sin musik via bluetooth i sina hörlurar utan kan digga musiken ur högtalarna.

Kända band i Sverige var till exempel Treblinka i Stockholm, i Göteborg fanns Grotesque, Grave på Gotland och i Malmö hittade man Obscurity. I dag anses några av de mest kända svenska banden inom dödsmetall ha varit Unleashed, Carnage, Tiamat (tidigare Treblinka), Therion, Afflicted, Crematory, Desultory, Unanimated och Necrophobic.

startit