Kontroverser kring genren

Kontroverser kring genren

Med en så pass extrem framtoning som finns inom genren dödsmetal är det naturligt att det genom åren har uppstått en hel del kontroverser och kritik gentemot densamme. Det har bland annat handlat om sådant som att musiken har ett dåligt inflytande på barn och unga, men kanske framför allt har det handlat om den satanistiska tematiken. Det har bland annat hänt att grupper har blivit förbjudna att spela. Bandet Deicide förbjöds till exempel att spela i Chile, och en TV-kanal i Storbritannien vid namn Scuzz förbjöds under andra halvan av 2000-talet att visa låten Homage for Satans musikvideo.

I Australien förbjöd man under en period försäljning av Cannibal Corpse-skivor i butikerna vilket ledde till att deras skivor inte gick att få tag på under en period i landet. All musik som ansågs ha stötande innehåll skulle nämligen märkas med en särskild stämpel.

När det kommer till det dåliga inflytandet på barn och ungdomar är det främst den våldsamma tematiken som har lyfts fram. Man har bland annat menat att ett mord ska ha skett efter att musiken konsumerats. Kritiken har dock bemötts med argument som att man inte kan vara en förebild för alla.

startit