Melodisk death metal

Melodisk death metal

Melodisk death metal, eller melodisk dödsmetall, är en subgenre till dödsmetall som har sitt ursprung i Sverige, närmare bestämt i Göteborg. Faktum är att genren är så nära förknippad med just denna stad att ”Gothenburg metal” har blivit synonymt med ”melodisk death metal”, och man talar om ”The Gothenburg Sound” eller ”göteborgsstilen” som grunden för denna subgenre.

Det var band som At the Gates, In Flames och Dark Tranquility som lade denna grund. Det första albumet som kan klassas som melodisk dödsmetall anses ha varit At the Gates debutalbum från 1992, The Red In The Sky Is Ours. På detta album etablerades ett mörkt sound med inspiration från band som Entombed, Dismember och Nihilist (det vill säga svenska death metal-band), men med inslag av svensk folkmusik. Det sistnämnda var nytt för genren, och blev en av de saker som särskiljer melodisk dödsmetall från ”vanlig” dödsmetall. Andra karakteristiska drag för melodisk dödsmetall är, så som namnet antyder, en tydligare och mer harmonisk melodi än i dödsmetall, och användningen av instrument som keyboard, stråkar och andra instrument som normalt inte förekommer i genren. Dessutom kombineras ofta growl (den klassiska sångtekniken inom thrash metal och death metal) med ”vanlig” skönsång i melodisk dödsmetall, särskilt i låtarnas refränger.

Sedan genren uppstod i början av 1990-talet har den dock förgrenats i vad som kan beskrivas som tre olika inriktningar. Den första förgreningen skedde redan i mitten av 1990-talet, då två saker skedde som hade stor betydelse för genren: At the Gates splittrades, och både Dark Tranqulity och In Flames släppte varsitt album som var experimentella i sin stil. Det gjorde att vissa av de äldre banden adopterade en ny form av melodisk dödsmetall, med harmonier skapade med synth och körsång. Som följd av detta finns det idag band i genren med tre olika inriktningar: de som spelar en musik som vill efterlikna den ”ursprungliga” melodiska dödsmetallen, de som anammade In Flames nya typ av melodisk dödsmetall och de som spelar en slags blandning av båda stilarna.

Något som inte har förändrats i genren är dock att den domineras av band från Sverige och Finland. Det finns många teorier till varför metalgenren är så förankrad i just de nordiska länderna, och en av dem är att de långa, mörka vintrarna föder mörk musik. Vintrarna innebär dock även svårigheter, till exempel eftersom banden måste hitta replokaler som är uppvärmda och står emot vinterns hårda förhållanden – ett rackligt garage räcker med andra ord inte. Om du skulle vilja uppgradera ditt garage för att kunna använda det som replokal till ditt band, ska du kontakta Svenskelitebygg. De kan till exempel hjälpa till med takomläggning, så att ni kan repa säkert även på vintern, och skapa nästa våg av melodisk dödsmetall.

startit