Starta ditt egna dödsmetallband!

Starta ditt egna dödsmetallband!

Musik oavsett genre är något fantastiskt – behovet av musikskapande har förmodligen funnits ända sedan människan ställde sig upp på två ben och kunde slå två pinnar emot varandra. Ett uråldrigt läte av rytmer och ljud – som människan skapat och njutit av i grupp. Ett liv utan musik är för många inte ett liv. Älskar du specifikt musikgenren dödsmetall – dess primitiva karaktär, starka diskanter, hårda rytmer och mullrande åsknedslag av basgångar? Skapandet av musik är för många en dröm. Drömmer du om att starta ditt egna dödsmetallband? Här kommer en artikel som ger dig tips på vägen mot rökmaskiner, distade gitarrer, growlsång och smattrande dubbelkaggar!

Steg ett

Ett band behöver medlemmar – annars inget band. Leta efter människor som är minst lika passionerade som du! Nöj dig aldrig med bandmedlemmar som inte är lika passionerade och engagerade i musikskapandet som du själv är. Hittar du inga bandmedlemmar? Gör som denna unga förmåga – satsa på en solokarriär istället. Ni måste dela passionen, kärleken och det hårda slitet av att repetera, repetera och åter repetera. Att repetition är A och O för fulländning måste ni vara överens om. Är personerna i bandet mindre intresserade, mindre passionerade och mindre engagerade än vad du själv är kommer det förmodligen inte gå vägen. Välj därav bandmedlemmar och inte minst bandnamn med stor omsorg. Ni bör tidigt ha diskuterat och kommit fram till en gemensam uppfattning om vilket typ av dödsmetall ni vill göra. Dödsmetallen har utvecklats till en mängd olika subgenres genom åren. Vilken inriktning specifikt ni vill ha på ert dödsmetallband – detta måste ni vara överens om!

Steg två

När bandmedlemmarna är valda kommer nästa steg – utrustning och replokal. Är ni redan igång sedan tidigare finns möjligen redan utrustning och replokal att tillgå. Är ni unga och nytillkomna i musikens fantastiska värld och dödsmetallens än mer vidunderliga värld? Då behöver ni åtminstone ha en utrustning bestående av elgitarr, bas, PA-system för sång och ett trumset. Idag kan man komma över utrustning riktigt billigt begagnat. Sök runt på nätet. Är man nybörjare kan man faktiskt lära sig spela på rätt enkla grejer – ni behöver alltså inte lägga ner tusentals kronor på era första instrument. Köp och börja spela så fort som möjligt istället! När ni stegvis sedan blir bättre kan ni spara ihop och köpa bättre utrustning efterhand. Ett annat problem kan förstås vara replokal. Är det någon som har ett garage, ett separat rum eller en källare som inte används? Fråga runt och hör er för. Ni behöver nu börja marknadsföra er. Detta för att få synas på scen, få fans och kunna växa musikaliskt som grupp. Idag kan ni ta hjälp av nätet av exempelvis ungapped.se och skapa bandets inbjudningar till spelningar eller ge era fans återkommande nyhetsbrev om bandets kommande turnéer. Sist men viktigast! Håll ihop, ta motgångarna med en nypa salt och se till att bandet inte splittras. Detta är kanske det svåraste av allt. Ett band blir som en relation. Svårt att hålla ihop – om ni har skilda visioner om framtiden.

startit